Vitaminen
Vitaminen
zijn vet
of water oplosbaar.
Vet oplosbaar
A retinol, D cholecalciferol,
E tocoferol, K fylochinon.
Water oplosbaar
B1 thiamine, B2 riboflavine,
B3 niacine, B5 pantotheenzuur, B6 pyridoxine, B8 biotine, B11 foliumzuur,
B12 cobalamine, C ascorbinezuur.
Voedingswaarde

Vlees, vis, gevogelte,
eieren zijn een goede bron van vitaminen.
Plantaardige voeding bevat weinig vitaminen en geen vitamine D en B12.
Supplementen zijn
een goede, voorspelbare en goedkope bron van vitaminen.
Biologische Beschikbaarheid
Er zijn verschillen in
voedingswaarde tussen
dierlijke en plantaardige vitaminen.
Dierlijke vitaminen worden
beter opgenomen dan plantaardige vitaminen.
Je lichaam zet de
plantaardige vitaminen A en B6 om in de dierlijke (menselijke) vorm.
Vitaminen B1, B11 en C zijn
gevoelig voor verhitting.
Richtlijnen
Aanbevolen Dagelijkse
Hoeveelheid gebaseerd op je leeftijd, levensfase, geslacht, gewicht, lichamelijke
activiteiten, stofwisseling en energie behoefte.
Terug naar
je
Schijf van Acht
|