Projectkatalyse
Organisatie
Canvas
Ambitie
Aanpak
Oplossing
Waarde
Mensen
Impact
Proces
Context

Vezels

 

Vezels zijn niet verteerbare koolhydraten.

 

Planten cellen hebben een celwand van niet verteerbare vezels.

 

Mensen hebben geen enzymen om vezels af te breken en te verteren.

 

 

Bacteriën in je darmen hebben enzymen om vezels te fermenteren.

 

Bij de fermentatie van vezels ontstaan vetzuren, alcohol en kooldioxide.

 

 

Voedingswaarde

 

Granen, peulvruchten, groenten, fruit zijn een goede bron van vezels.

 

 

Biologische Beschikbaarheid

 

Vezels beperken de opname van voedingsstoffen uit plantaardige voeding.

 

 

Richtlijnen

 

20 - 35 gram vezels per dag gebaseerd op je leeftijd, levensfase, geslacht, gewicht, lichamelijke activiteiten, stofwisseling en energie behoefte.

 

Terug naar je Schijf van Acht