Projectkatalyse
Organisatie
Canvas
Ambitie
Aanpak
Oplossing
Waarde
Mensen
Impact
Proces
Context

Vetten

 

Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten.

 

Voldoende vetzuren in redelijke verhoudingen zijn belangrijk om gezond te blijven en goed te functioneren.

 

Meervoudig onverzadigde vetzuren

Omega 3 : alfa-linoleenzuur, EPA, DHA

Omega 6 : linolzuur, gamma-linoleenzuur, arachidonzuur

 

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Omega 7 : palmitoleinezuur

Omega 9 : oliezuur

 

Verzadigde vetzuren

Azijnzuur, boterzuur, capronzuur, caprylzuur, caprinezuur, laurinezuur, myristinezuur, palmitinezuur, stearinezuur, arachidezuur, beheenzuur, lignocerinezuur

 

 

Voedingswaarde van Voeding

 

Vlees, vis, visolie, gevogelte, eieren zijn een goede bron van vetten.

 

Melk, melkproducten, kaas, boter zijn een goede bron van vetten.

 

Olijfolie, zaden, zonnebloemolie, noten, kokosolie zijn een goede bron van vetten.

 

 

Richtlijn voor Vetten

 

75 - 100 gram vetten per dag gebaseerd op je energie balans 2000 - 2500 kcal.

 

Gebaseerd op 35% van je energie behoefte uit vetten en 65% uit koolhydraten.

 

Terug naar je Schijf van Acht