|
Vetten
Vetzuren
zijn de bouwstenen
van vetten.
Absolute hoeveelheden en
relatieve verhoudingen van de vetzuren bepalen de voedingswaarde van
vetten.
Verzadigde korte
en lange keten vetzuren
Azijnzuur, boterzuur, capronzuur, caprylzuur, caprinezuur, laurinezuur, myristinezuur, palmitinezuur, stearinezuur, arachidezuur,
beheenzuur, lignocerinezuur.
Enkelvoudig onverzadigde
vetzuren
Omega 7 : palmitoleinezuur.
Omega 9 : oliezuur.
Meervoudig onverzadigde
vetzuren
Omega 3 : EPA, DHA, ALA.
Omega 6 : arachidonzuur, DGLA,
GLA, linolzuur.
Glycerol
Vetten zijn opgebouwd uit
glycerol en vetzuren - Aan ieder glycerol molecuul zijn drie vetzuren
gekoppeld - Vetten verschillen in de samenstelling van de vetzuren.
Voedingswaarde
Vlees, vis, visolie, vogel,
eieren zijn een goede bron van vetten.
Melk, melkproducten, kaas, boter zijn een goede bron van vetten.
Olijfolie, zaden,
noten, kokosolie zijn een goede bron van vetten.
Dierlijke voeding bevat EPA en DHA
- Arachidonzuur en DGLA.
Plantaardige voeding bevat ALA
- GLA en Linolzuur.
Richtlijn
75 - 100 gram vetten per dag
gebaseerd op je energie balans 2000 - 2500 kcal.
Gebaseerd op 35% van je
energie behoefte uit vetten en 65% uit koolhydraten.
45% verzadigd - 45%
enkelvoudig onverzadigd - 10% meervoudig onverzadigd.
Verhouding omega 3 en omega 6
van 1 : 1 tot maximaal 1 : 4.
Er is geen richtlijn voor
vetzuren gebaseerd op je leeftijd, levensfase, geslacht, gewicht,
energie behoefte, activiteiten en omstandigheden.

Terug naar
je
Schijf van Acht
|