Projectkatalyse
Organisatie
Canvas
Ambitie
Aanpak
Oplossing
Waarde
Mensen
Impact
Proces
Context

Vetten

 

Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten.

 

Absolute hoeveelheden en relatieve verhoudingen van de vetzuren bepalen de voedingswaarde van vetten.

 

Verzadigde korte en lange keten vetzuren

Azijnzuur, boterzuur, capronzuur, caprylzuur, caprinezuur, laurinezuur, myristinezuur, palmitinezuur, stearinezuur, arachidezuur, beheenzuur, lignocerinezuur.

 

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Omega 7 : palmitoleinezuur.

Omega 9 : oliezuur.

 

Meervoudig onverzadigde vetzuren

Omega 3 : alfa-linoleenzuur ALA, EPA, DHA.

Omega 6 : linolzuur, gamma-linoleenzuur GLA, DGLA, arachidonzuur.

 

 

Voedingswaarde

 

Vlees, vis, visolie, gevogelte, eieren zijn een goede bron van vetten.

 

Melk, melkproducten, kaas, boter zijn een goede bron van vetten.

 

Olijfolie, zaden, noten, kokosolie zijn een goede bron van vetten.

 

 

Biologische Beschikbaarheid

 

Dierlijke voeding bevat omega 3 EPA en DHA.

 

Plantaardige voeding bevat omega 3 alfa-linoleenzuur ALA.

 

Je lichaam zet 10% van de ALA uit je voeding om in EPA en DHA.

 

 

Richtlijnen

 

75 - 100 gram vetten per dag gebaseerd op je energie balans 2000 - 2500 kcal.

 

Gebaseerd op 35% van je energie behoefte uit vetten en 65% uit koolhydraten.

 

 

45% verzadigd - 45% enkelvoudig onverzadigd - 10% meervoudig onverzadigd.

 

Verhouding omega 3 en omega 6 van 1 : 1 tot maximaal 1 : 4.

 

 

Richtlijnen voor vetzuren gebaseerd op je leeftijd, levensfase, geslacht, gewicht, lichamelijke activiteiten, stofwisseling en energie behoefte zijn er niet.

 

Terug naar je Schijf van Acht