Vetten
Vetzuren
zijn de bouwstenen
van vetten.
Voldoende vetzuren in redelijke
verhoudingen zijn
belangrijk om gezond te blijven en goed te functioneren.
Meervoudig onverzadigde
vetzuren
Omega 3 : alfa-linoleenzuur, EPA, DHA
Omega 6 : linolzuur, gamma-linoleenzuur, arachidonzuur
Enkelvoudig onverzadigde
vetzuren
Omega 7 : palmitoleinezuur
Omega 9 : oliezuur
Verzadigde vetzuren
Azijnzuur, boterzuur, capronzuur, caprylzuur, caprinezuur, laurinezuur, myristinezuur, palmitinezuur, stearinezuur, arachidezuur,
beheenzuur, lignocerinezuur
Voedingswaarde van Voeding
Vlees, vis, visolie, gevogelte,
eieren zijn een goede bron van vetten.
Melk, melkproducten, kaas, boter zijn een goede bron van vetten.
Olijfolie, zaden,
zonnebloemolie, noten, kokosolie zijn een goede bron van vetten.
Richtlijn
voor Vetten
75 - 100 gram vetten per dag
gebaseerd op je energie balans 2000 - 2500 kcal.
Gebaseerd op 35% van je
energie behoefte uit vetten en 65% uit koolhydraten.
Terug naar
je
Schijf van Acht
|