Projectkatalyse
Organisatie
Canvas
Ambitie
Aanpak
Oplossing
Waarde
Mensen
Impact
Proces
Context

Vetten

 

Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten.

 

Voedingswaarde van vetten wordt bepaald door de samenstelling van de vetzuren.

 

Verzadigde korte en lange keten vetzuren

Azijnzuur, boterzuur, capronzuur, caprylzuur, caprinezuur, laurinezuur, myristinezuur, palmitinezuur, stearinezuur, arachidezuur, beheenzuur, lignocerinezuur.

 

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Omega 7 : palmitoleinezuur.

Omega 9 : oliezuur.

 

Meervoudig onverzadigde vetzuren

Omega 3 : alfa-linoleenzuur ALA, EPA, DHA.

Omega 6 : linolzuur, gamma-linoleenzuur GLA, DGLA, arachidonzuur.

 

 

Vetten in je Voeding

 

Vlees, vis, visolie, gevogelte, eieren zijn een goede bron van vetten.

 

Melk, melkproducten, kaas, boter zijn een goede bron van vetten.

 

Olijfolie, zaden, noten, kokosolie zijn een goede bron van vetten.

 

 

Richtlijn voor Vetten

 

75 - 100 gram vetten per dag gebaseerd op je energie balans 2000 - 2500 kcal.

 

Gebaseerd op 35% van je energie behoefte uit vetten en 65% uit koolhydraten.

 

 

Verhouding Vetzuren

 

45% verzadigd - 45% enkelvoudig onverzadigd - 10% meervoudig onverzadigd.

 

Verhouding omega 3 : omega 6 van 1 : 1 tot maximaal 1 : 4.

 

Je lichaam zet 10% van de plantaardige vorm omega 3 ALA om in de dierlijke (menselijke) vormen EPA en DHA.

 

Terug naar je Schijf van Acht