Vetten
Vetzuren
zijn de bouwstenen
van vetten.
Voedingswaarde van vetten wordt
bepaald door de samenstelling van de vetzuren.
Verzadigde korte
en lange keten vetzuren
Azijnzuur, boterzuur, capronzuur, caprylzuur, caprinezuur, laurinezuur, myristinezuur, palmitinezuur, stearinezuur, arachidezuur,
beheenzuur, lignocerinezuur.
Enkelvoudig onverzadigde
vetzuren
Omega 7 : palmitoleinezuur.
Omega 9 : oliezuur.
Meervoudig onverzadigde
vetzuren
Omega 3 : alfa-linoleenzuur
ALA, EPA, DHA.
Omega 6 : linolzuur, gamma-linoleenzuur
GLA, DGLA, arachidonzuur.
Vetten in je Voeding
Vlees, vis, visolie, gevogelte,
eieren zijn een goede bron van vetten.
Melk, melkproducten, kaas, boter zijn een goede bron van vetten.
Olijfolie, zaden,
noten, kokosolie zijn een goede bron van vetten.
Richtlijn
voor Vetten
75 - 100 gram vetten per dag
gebaseerd op je energie balans 2000 - 2500 kcal.
Gebaseerd op 35% van je
energie behoefte uit vetten en 65% uit koolhydraten.
Verhouding
Vetzuren
45% verzadigd - 45%
enkelvoudig onverzadigd - 10% meervoudig onverzadigd.
Verhouding omega 3 : omega 6
van 1 : 1 tot maximaal 1 : 4.
Je lichaam zet 10% van de plantaardige
vorm omega 3 ALA om in de dierlijke (menselijke) vormen EPA en DHA.
Terug naar
je
Schijf van Acht
|