Vetten
Vetzuren
zijn de bouwstenen
van vetten.
Absolute hoeveelheden en
relatieve verhoudingen van de vetzuren bepalen de voedingswaarde van
vetten.
Verzadigde korte
en lange keten vetzuren
Azijnzuur, boterzuur, capronzuur, caprylzuur, caprinezuur, laurinezuur, myristinezuur, palmitinezuur, stearinezuur, arachidezuur,
beheenzuur, lignocerinezuur.
Enkelvoudig onverzadigde
vetzuren
Omega 7 : palmitoleinezuur.
Omega 9 : oliezuur.
Meervoudig onverzadigde
vetzuren
Omega 3 : alfa-linoleenzuur
ALA, EPA, DHA.
Omega 6 : linolzuur, gamma-linoleenzuur
GLA, DGLA, arachidonzuur.
Voedingswaarde
Vlees, vis, visolie, gevogelte,
eieren zijn een goede bron van vetten.
Melk, melkproducten, kaas, boter zijn een goede bron van vetten.
Olijfolie, zaden,
noten, kokosolie zijn een goede bron van vetten.
Biologische Beschikbaarheid
Dierlijke voeding bevat omega
3 EPA en DHA.
Plantaardige voeding bevat
omega 3 alfa-linoleenzuur ALA.
Je lichaam zet 10% van de ALA
uit je voeding
om in EPA en DHA.
Richtlijnen
75 - 100 gram vetten per dag
gebaseerd op je energie balans 2000 - 2500 kcal.
Gebaseerd op 35% van je
energie behoefte uit vetten en 65% uit koolhydraten.
45% verzadigd - 45%
enkelvoudig onverzadigd - 10% meervoudig onverzadigd.
Verhouding omega 3 en omega 6
van 1 : 1 tot maximaal 1 : 4.
Richtlijnen voor vetzuren
gebaseerd op je leeftijd, levensfase, geslacht, gewicht, lichamelijke
activiteiten, stofwisseling en energie behoefte zijn er niet.

Terug naar
je
Schijf van Acht
|