Koolhydraten
Suikers
zijn de bouwstenen
van koolhydraten.
Absolute hoeveelheden en
relatieve verhoudingen van de suikers bepalen de voedingswaarde van
koolhydraten.
Suikers
Glucose, fructose, ribose, galactose, glucosamine, galactosamine, uronzuren, siaalzuren,
mannose, fucose, xylose.
Fructose zet je lever om in
glucose. Glucose zet je lever om in
glycogeen en vet.
Voedingswaarde
Granen, peulvruchten, fruit
zijn een goede bron van glucose.
Vlees, vis, gevogelte zijn
een goede bron van ribose.
Melk, melkproducten, zachte kaas
zijn een goede bron van galactose.
Supplementen zijn een
goede, voorspelbare en goedkope bron van glucosamine.
Vlees, vis, gevogelte zijn
een goede bron van galactosamine, uronzuren, siaalzuren,
mannose, fucose, xylose.
Richtlijnen
300 - 400 gram
koolhydraten per dag gebaseerd op je energie balans 2000 - 2500 kcal.
Gebaseerd op 65% van je
energie behoefte uit koolhydraten en 35% uit vetten.
Richtlijnen voor suikers
gebaseerd op je leeftijd, levensfase, geslacht, gewicht, lichamelijke
activiteiten, stofwisseling en energie behoefte zijn er niet.
Terug naar
je
Schijf van Acht
|