Projectkatalyse
Organisatie
Canvas
Ambitie
Aanpak
Oplossing
Waarde
Mensen
Impact
Proces
Context

Koolhydraten

 

Suikers zijn de bouwstenen van koolhydraten.

 

Absolute hoeveelheden en relatieve verhoudingen van de suikers bepalen de voedingswaarde van koolhydraten.

 

Suikers

Glucose, fructose, ribose, galactose, glucosamine, galactosamine, uronzuren, siaalzuren, mannose, fucose, xylose.

 

Fructose zet je lever om in glucose. Glucose zet je lever om in glycogeen. Teveel glucose zet je lever om in vet.

 

 

Voedingswaarde

 

Granen, peulvruchten, fruit zijn een goede bron van glucose.

 

Fruit en honing zijn een goede bron van fructose.

 

Vlees, vis, vogel zijn een goede bron van ribose.

 

Melk, melkproducten, zachte kaas zijn een goede bron van galactose.

 

Supplementen zijn een goede, voorspelbare en goedkope bron van glucosamine.

 

Vlees, vis, vogel zijn een goede bron van galactosamine, uronzuren, siaalzuren, mannose, fucose, xylose.

 

 

Richtlijn

 

300 - 400 gram koolhydraten per dag gebaseerd op je energie balans 2000 - 2500 kcal.

 

Gebaseerd op 65% van je energie behoefte uit koolhydraten en 35% uit vetten.

 

 

Er is geen richtlijn voor suikers gebaseerd op je leeftijd, levensfase, geslacht, gewicht, energie behoefte, activiteiten en omstandigheden.

 

Terug naar je Schijf van Acht