Eiwitten
Aminozuren
zijn de bouwstenen
van eiwitten.
Voedingswaarde van eiwitten wordt
bepaald door de samenstelling van de aminozuren.
Aminozuren
Fenylalanine, tyrosine, tryptofaan,
methionine, cysteine, lysine en hydroxylysine, leucine, isoleucine,
valine, threonine, histidine, serine, glycine, arginine, proline en hydroxyproline, alanine
en beta-analine, glutamine, glutaminezuur, asparagine, asparaginezuur.
Producten van aminozuren
Creatine, carnitine, carnosine
en taurine.
Eiwitten in je Voeding
Vlees, vis, gevogelte,
eieren zijn een goede bron van eiwitten.
Melk, melkproducten, kaas zijn een goede bron van eiwitten.
Plantaardige eiwitten zijn
beperkt in methionine, lysine, threonine en tryptofaan.
Plantaardige voeding bevat
geen creatine, carnitine, carnosine
en taurine.
Richtlijn
voor Eiwitten
1 gram eiwitten per dag per
kilo lichaamsgewicht.
1 - 2 gram per dag per kilo
lichaamsgewicht voor duursporters en krachtsporters.
Terug naar
je
Schijf van Acht
|