Eiwitten
Aminozuren
zijn de bouwstenen
van eiwitten.
Voldoende aminozuren in redelijke
verhoudingen zijn
belangrijk om gezond te blijven en goed te functioneren.
Aminozuren
Fenylalanine, tyrosine, tryptofaan,
methionine, cysteine, lysine en hydroxylysine, leucine, isoleucine,
valine, threonine, histidine, serine, glycine, arginine, proline en hydroxyproline, alanine
en beta-analine, glutamine, glutaminezuur, asparagine, asparaginezuur
Producten van aminozuren
Carnosine, carnitine, creatine
en taurine
Voedingswaarde van Voeding
Vlees, vis, gevogelte,
eieren zijn een goede bron van eiwitten.
Melk, melkproducten, kaas zijn een goede bron van eiwitten.
Kwaliteit van eiwitten wordt
bepaald door de samenstelling van aminozuren.
Plantaardige eiwitten zijn
beperkt in methionine, lysine, threonine en tryptofaan.
Plantaardige voeding bevat
geen carnosine,
carnitine, creatine en taurine.
Richtlijn
voor Eiwitten
1 gram eiwitten per dag per
kilo lichaamsgewicht gebaseerd op je stikstof balans.
1 - 2 gram per dag per kilo
lichaamsgewicht voor duursporters en krachtsporters.
Terug naar
je
Schijf van Acht
|