Eiwitten
Aminozuren
zijn de bouwstenen
van eiwitten.
Absolute hoeveelheden en
relatieve verhoudingen van de aminozuren bepalen de voedingswaarde van
eiwitten.
Aminozuren
Fenylalanine, tyrosine, tryptofaan,
methionine, cysteine, selenocysteine, lysine, pyrrolysine, hydroxylysine, leucine, isoleucine,
valine, threonine, histidine, serine, glycine, arginine, proline, hydroxyproline, alanine, beta-analine, glutamine, glutaminezuur
(glutamaat), asparagine, asparaginezuur (aspartaat).
Producten van aminozuren
Creatine, carnitine, carnosine,
anserine
en taurine.
Voedingswaarde
Vlees, vis, gevogelte,
eieren zijn een goede bron van eiwitten.
Melk, melkproducten, kaas zijn een goede bron van eiwitten.
Plantaardige eiwitten zijn
beperkt in methionine, cysteine, lysine, threonine en tryptofaan.
Plantaardige voeding bevat
geen creatine, carnitine, carnosine, anserine
en taurine.
Richtlijnen
1 gram eiwitten per dag per
kilo lichaamsgewicht.
1 - 2 gram per dag per kilo
lichaamsgewicht voor duursporters en krachtsporters.
Richtlijnen voor aminozuren
gebaseerd op je leeftijd, levensfase, geslacht, gewicht, lichamelijke
activiteiten, stofwisseling en energie behoefte zijn er niet.

Terug naar
je
Schijf van Acht
|