Projectkatalyse
Organisatie
Canvas
Ambitie
Aanpak
Oplossing
Waarde
Mensen
Impact
Proces
Context

Eiwitten

 

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten.

 

Absolute hoeveelheden en relatieve verhoudingen van de aminozuren bepalen de voedingswaarde van eiwitten.

 

Aminozuren

Fenylalanine, tyrosine, tryptofaan, methionine, cysteine, selenocysteine, lysine, pyrrolysine, hydroxylysine, leucine, isoleucine, valine, threonine, histidine, serine, glycine, arginine, proline, hydroxyproline, alanine, beta-analine, glutamine, glutaminezuur, asparagine, asparaginezuur.

 

Producten van aminozuren

Creatine, carnitine, carnosine, anserine en taurine.

 

 

Voedingswaarde

 

Vlees, vis, gevogelte, eieren zijn een goede bron van eiwitten.

 

Melk, melkproducten, kaas zijn een goede bron van eiwitten.

 

Plantaardige eiwitten zijn beperkt in methionine, cysteine, lysine, threonine en tryptofaan.

 

Plantaardige voeding bevat geen creatine, carnitine, carnosine, anserine en taurine.

 

 

Richtlijnen

 

1 gram eiwitten per dag per kilo lichaamsgewicht.

 

1 - 2 gram per dag per kilo lichaamsgewicht voor duursporters en krachtsporters.

 

Terug naar je Schijf van Acht