Projectkatalyse
Slaagkans
Energize
Enable
Execute
Exploit
Impact
Proces
Mensen
Context

Als het complex wordt vallen mensen terug op regels.

 

Dit is geen geschikte aanpak voor een complexe situatie. Een complexe situatie vraagt een andere aanpak dan een simpele, gecompliceerde of chaotische.

 

Simpel

Betekent makkelijk te begrijpen en te voorspellen. De aanpak is inventariseren en selecteren van de beste standaard oplossing. Het resultaat van een simpel proces is gebaseerd op het volgen van regels.

 

Gecompliceerd

Betekent dat er meerdere oplossingen mogelijk zijn. De aanpak is analyseren, structureren, visualiseren en keuzes maken. Het resultaat van een gecompliceerd proces is gebaseerd op het toepassen van principes.

 

Complex

Betekent moeilijk te begrijpen en te voorspellen. De aanpak is door interactie patronen te creŽren. Als patronen herkenbaar worden is het niet meer complex maar gecompliceerd. Het resultaat van een complex proces is gebaseerd op kansberekening.

 

Chaotisch

Betekent turbulentie en onvoorspelbaarheid. De aanpak is door te handelen interactie te creŽren. Als er interactie ontstaat is het niet meer chaotisch maar complex. Het resultaat van een chaotisch proces is niet te voorspellen.